E-mail elérhetőségünk: info@kotkodacs.hu

 

Kérdése van? Hívjon minket! +36703987017

Blog

Megmentünk egy sokatlátott íróasztalt II.

Balázs-Héjja Angéla
2022.02.02 14:02
Megmentünk egy sokatlátott íróasztalt II.

Ebben a bejegyzésben egy fiókos, kis íróasztal felújítását követheted végig. Elég rossz állapotban találtunk rá, de úgy éreztük mégis meg kell mentenünk. Kicsit tovább húzódott, mint szerettük volna, de úgy gondoljuk végül megérte a fáradtságot.

Teljesen véletlenül, egy használt cikkek árusításával foglalkozó oldalon akadtam rá az asztalra. Rögtön tudtam, hogy kell nekünk! Anno anyukámnak ilyen volt az első íróasztala, amit aztán kisiskolásként én is meg örököltem tőle és nagyon szerettem. Mivel nagyobbik kisfiam hamarosan kezdi az iskolát, így nem volt kérdés, hogy ezután a felfedezés után milyen lesz az első íróasztala.

Alapvetően gyalázatos állapotban volt…látszott, hogy valaki már nekilátott egy felújításnak, itt ott megszicsolgatta (volt, ahol többet is mint kellett volna). Stabilnak sem volt nevezhető, úgyhogy kezdésként atomjaira szedtük, alaposan átcsiszoltuk és megtisztítottuk a felületeket, ezt követően pedig megerősítettük a szerkezetet azokon a pontokon, ahol ez szükséges volt. Ennek köszönhetően volt olyan pillanat, hogy úgy éreztem lassan több fém lesz az asztalban, mint fa.

Következő lépésként kiválasztottuk a fogantyút (mi mással is kezdtük volna?! :D) és utána jártam, milyen festéket is lenne érdemes használni? Végül a Frenchic termékére esett a választásom. Mindenképp olyan környezetbarát festéket szerettem volna, amiből nem párolognak ki mindenféle káros összetevők. Mivel a gyerekszobába szántuk a bútort (na meg egyébként is…) ez különösen fontos szempont volt.

Álomszerű volt ezzel a festékkel dolgozni. Mivel alaposan átcsiszoltuk a bútort, így alapozót nem használtunk. Két réteget vittünk fel a festékből. Tökéletesen fed. És ami óriási előny: nem kell waxolni, lakkozni, bajlódni vele még tovább, hiszen a festék már gyárilag minden összetevőt tartalmaz ahhoz, hogy a felület azonnal használható legyen festést követően.

Úgy döntöttem, hogy nem kap új színt minden felületen az íróasztal, mentsük meg a szép felületeket. Nekem eredeti formájában is tetszik ez az asztal típus (csak a fogantyúkat hiányoltam a fiókokról), azonban az állapota miatt, a nagyon igénybe vett felületeket kénytelenek voltunk lefesteni. Ebből a szempontból is jó választásnak bizonyult a festék, mert eltüntette a felületi egyenetlenségek jó részét.


Az eredetinek meghagyott felületeket átkentük lazúrral, ami szerintem nagyon jól áll neki. Utolsó momentumként még felkerültek a Vintage fogantyúk, illetve a fiókok belsejét tapétával tettük esztétikussá.