E-mail elérhetőségünk: info@kotkodacs.hu

 

Kérdése van? Hívjon minket! +36703987017

Blog

FoganTyúk - a szakszerű bútorgomb tisztítás

Balázs-Héjja Angéla
2021.10.05 09:08
FoganTyúk - a szakszerű bútorgomb tisztítás

A fogantyúk és bútorgombok azok a tárgyak, amiket a legtöbbször fogunk meg (persze szigorúan a kilincsek után. Éppen ezért nem mindegy hogyan tartjuk tisztán őket. Újra itt az ősz és  amegváltozott időjárással együtt megérkeznek a abcik és a vírusok is az otthonainkba, így ha számodra is a fontos a higiénia és, hogy FoganTyúid minél tovább tartsanak, mindenképp olvasd el a cikket.

 

Érdemes néhány havonta rászánni az időt és alaposan, szakszerűen megtisztítani a lakás legkisebb szépségeit is. Különösen fontossá válhat ez a kérdés egy olyan időszakban, mint a pandémia, amikor ez egy kifejezetten aktuális problémakörré válik, hiszen a kórokozók lakásunk díszeit sem hagyják érintetlenül.

Vannak olyan helyiségek és bútordarabok, ahol ennél sűrűbben is érdemes kezünkbe vennünk a portörlő rongyot, de próbáljunk meg egy egészséges egyensúlyra törekedni a takarításban is. Fontos a tisztaság, de ne a takarítás, inkább a bútorainkon fellelhető bútorgombokban való gyönyörködés körül forogjon az életünk.

Szeretnénk néhány jó tanáccsal szolgálni:

Általános tisztítás

Fontos, hogy bútorgombjaink és fogantyúk megtisztításához mindig a megfelelő tisztítószereket válasszuk. Nem ajánlatos semmilyen olyan vegyszert választani, ami maró vagy súroló hatású, hiszen ezek eltávolíthatják azokat a rétegeket, amit egy felületkezelés során vitt fel a gyártó legszebb darabjainkra. Természetesen ezeknek a bevonatoknak, díszítéseknek és mintáknak az eltávolítása nem cél. Sok esetben ezek teszik tartóssá és sokáig használhatóvá bútor kiegészítőket.

Ne használjunk éles, fémes eszközöket sem, hiszen ezzel a fogantyúk felületén és anyagukban is maradandó kárt tehetünk. Ezzel pedig csökkentjük használhatóságuk időtartamát.

 

Fém fogantyúk és bútorgombok tisztítása

Az általános bútortisztításra szánt ápolószerek jellemzően olyan összetétellel rendelkeznek ami alkalmas a fém alkatrészek tisztítására is. Egy egyben egyszerű, de nagyszerű megoldás is, hiszen bútorgombjaink megtisztulnak és egyben letudhatjuk a soron következő portörlést is, mert a bútor egész felületén használható anyagról van szó.

Bátran választhatunk alkoholtartalmú tisztítószereket is, hiszen nem maró hatású, gyorsan elpárolog, így nem tesz kárt a felületben. A forgalomban lévő tisztítószerek közül, az ablaktisztító szerek azok amelyeket leginkább ilyen összetétellel állítanak elő. Figyeljünk arra, hogy az ilyen készítményeket ne közvetlenül a tisztítandó felületre fújjuk. Használjunk puha anyag darabot, rongyot a tisztítás elvégzéséhez. Előfordulhatnak olyan helyiségek a lakásban (pl.: a konyha) ahol sokkal makacsabb szennyeződésekkel találkozunk. Ebben az esetben is az alkohol tartalmú szerek használatát részesítsük előnyben. Előfordulhat, hogy több alkalommal is át kell törölnünk fogantyúkat az áhított végeredmény érdekében, de megéri. Amennyiben tökéletesen tiszta, csillogó felületet szeretnél, érdmees áttörölni valamilyen mikroszálas kendővel is a felületet, hogy csíkmentesen száradjon meg végül.

Makacs szennyeződések, illetve szűk hely esetén, előfordulhat, hogy érdemesebb leszerelni a fogantyúkat a bútorról tisztíts előtt, ezekben az esetekben érdemes a szerelési útmutató szerint eljárni, így épségben vissza is tudjuk szerelni majd a fogantyúkat.Visszaszerelés előtt készítsük elő, tisztítsuk meg a bútor felületeit is.

A takarítás meggyorsítására rengeteg féle alkoholos oldatba áztatott törlőkendő is létezik, ezekkel nagyban megkönnyítheted a munkádat és gyorsan tisztává varázsolhatod a fogantyúkat.

A fémből készült darabokat nem érdemes folyóvízben mosni, vagy áztatni, hiszen ezzel korróziós hatásokat idézhetünk elő, ami aztán esztétikai hibát eredményez és bútorgombjaink vagy fogantyúink cseréjéhez is vezethet.Fa fogantyúk és bútorgombok tisztítása

A fából készült termékek esetében mindig győződjünk meg arról, hogy mivel kezeljük a felületet. Amennyiben lakkozás vagy egy lazúr réteg védi fogantyúinkat és bútorgombjainkat, akkor a fémből készült termékekhez hasonlóan járhatunk el. Amennyiben kezeletlen fáról van szó, érdemes egy általános portörlésre hagyatkozni. Kezeletlen darabokat nem érdemes olyan helyiségben felszerelni (lásd.: konyha), ahol makacs szennyeződéseknek lesznek kitéve, mert ezek a szennyeződések maradandó elváltozást okozhatnak az egyes darabok színében is akár. Könnyebben karcolódnak, kopnak és akár felületük is megsérülhet.

Bőr fogantyúk tisztítása

Langyos, szappanos vízbe áztatott nedves ruhával gyengéden töröld át a fogantyúkat, majd hagyd megszáradni. Az igazán hosszú élettartam érdekében használhatsz bőrápoló szereket is. Ezeket először egy kevésbé látható felületen próbáld ki. A fogantyúkat soha ne áztasd hosszan vízben, mert úgy könnyen kiszáradnak. A bőr sajátossága, hogy idővel kicsit változhat a színe, besötétedhet, de ez kifejezetten jól áll neki, patinássá teszi.

 

Kerámia bútorgomb és fogantyúk tisztítása

 

Az egyik legkörnyezettbarátabb tisztítási módszert bátran alkalmazhatjuk ezeknéla termékeknél. Elkerülhetjük vele a csíkos hatást és a makacs szennyeződéseket is könnyedén eltávolíthatjuk. Használjunk ecetsav alapú környezetbarát tisztítószereket (manapság már a legtöbb élelmiszer üzletben is elérhetőek), vagy keverjük ki mi magunk a tisztítószerünket! Fontos, hogy ez esetben maximum 10%-os étkezési ecetet használjunk fel a hadművelethez. Vízzel hígítva egy olyan általános tisztítószert kapunk, amivel akár ablakot is pucolhatunk és a porszemcsék is garantáltan kevésbé fognak tapadni a felületekhez. Amennyiben számodra kellemetlen szaggal jár együtt ez a módszer, keverhetsz hozzá valamilyen citrusfélékből származó illóolajat is, így pedig tisztaság és jó illat fog uralkodni a lakásban. Mindenképp vegyszermentes tisztítás ajánlott, száraz vagy enyhén nedves törlőkendővel. Ügyelj rá, hogy víz és zsiradék ne érje gyakran a kerámia gombokat, mert az hosszú távon minőség romláshoz vezethet.

Tippek

  1. A takarításhoz használj gumikesztyűt. Ez fontos a bőröd védelme, illetve a takarítással elérhető legmakulátlanabb felület érdekében.
  2. Amennyiben szükséges leszerelni a fogantyúkat, azok alkatrészeit gyűjtsd össze egy kis edényben, hiszen ha elgurulnak, elvesznek, pótlásuk problémás lehet. (És nagyon bosszantó…)
  3. Leszerelés után, hagyjuk teljesen megszáradni a megtisztított részeket és visszaszerelés előtt készítsük elő a teljes bútor felületet, tisztítsuk meg azt is.
  4. Kerüld el a csíkozódást! Használj papírtörlőt vagy puha rongyot.