E-mail elérhetőségünk: info@kotkodacs.hu

 

Kérdése van? Hívjon minket! +36703987017

Blog

Fa, mint alapanyag a bútorgombok világában

Balázs-Héjja Angéla
2021.10.12 09:08
Fa, mint alapanyag a bútorgombok világában

Alapanyagok tekintetében sokféle típus közül választhatunk. A fa fogantyúk igencsak nagy népszerűségnek örvendenek, már régóta szeretettel használták, őket mivel a fa egy olyan alapanyag ami számos helyen fellelhető és könnyű a megmunkálása. Ezáltal gyakori kiegészítője volt a régi kor lakásainak is.

A fából készült fogantyúk környezetvédelmi szempontok szerint is megállják a helyüket, a természetes anyagok szerelmeseinek nagy kedvencei. Letisztult, minimalista, egyszerű megjelenésükkel nem dominálnak a bútorokon, ugyanakkor kellő finomsággal és eleganciával tudják felruházni azt. Tökéletesen egészíti ki azokat. Lehetőség van speciális felületkezelésre, így a piacon található bútorgombok mindegyike ellenálló és időtálló darab lesz.

 

Alapanyagok - avagy miből készül egy bútorgomb

Ha bútorgombokról és fogantyúkról van szó, alapanyagok tekintetében megannyi típus közül választhatunk. A teljesség igénye nélkül vannak: kerámia bútorgombok, fa, fém illetve egyéb olyan bútor ékszerek, amik akár különleges anyagból például tűzzománcból készültek. Amennyiben maradunk a fa bútorgomboknál és fogantyúknál, akkor a teljesség igénye nélkül ezek készülhetnek fenyőfából, tölgyfából, bükkfából, illetve vannak olyanok is amelyek diófából készülnek. Ezek kifejezetten ellenállónak mondhatóak. Nagyon sok mindent találhatunk a bútorkiegészítők piacán, ezek mindössze a legnépszerűbb darabok, ezeknél sokkal szélesebb skálán mozog a kínálat. Igyekszünk úgy összeállítani saját termék skálánkat, hogy ezek közül a legellenállóbb, legtartósabb darabokat találhatod meg webshopunkban.

 

Előfordulnak olyan variációk is ahol a fából készült fogantyút vagy bútor gombot más alapanyagokkal kombinálják. Jellemzőek ezek közül a fémmel történő kombinációk. Ezek ötvözik a természetességet a modern stílus elemekkel és kiváló kiegészítői lehetnek a bútorainknak. Egyedi külsőt kölcsönöznek nekik, de a hagyományos esztétikai értékeket is őrzik ezáltal. 

Formavilág

Amikor a fa alapanyagú bútorgombok formáit nézzük, igen változatos termékpalettával állunk szemben. Számos forma közül választhatunk. Nagyon sokféle bútorkiegészítőt találunk a gyártók polcain, különféle mintákat, különféle mart, egyedi megoldásokat. A legtöbben mégis az egyszerű formákat részesítik előnyben. Ma már a természetesség a cél, legyen minél letisztultabb, egyszerűbb a környezetünk. Úgyhogy egy csiszolt él, egy finom ív, egy tökéletes geometria már elegendő ahhoz, hogy megtaláljuk az ideális bútorgombot vagy fogantyút ami a lakásunkat díszítheti. Attól függően, hogy melyik helyiségében szeretnénk kiválasztani a lakásnak, mekkora bútorra szeretnénk ezeket felszerelni, választhatunk vagy bútorgombot vagy olyan egy furatos darabokat amik jó kiegészítők lehetnek. Léteznek hagyományos, két furatos esetleg már élre ültethető bútorfogantyúk is ebből az alapanyagból készülve. 

Felületek és színek 

 

A legnépszerűbbek termékeink közül a natúr kezeletlen faanyagból készült bútorgombok, hiszen ezeket egyedi ízlésünk és lakásunk kialakítása szerint tudjuk színezni vagy festeni. Így akár ugyanazzal a típusú bútorgombbal kiegészíthetünk egy gyerekszobát is. A megfelelő színvilággal más helyiségekbe pl.: nappaliba, fürdőszobába is tudjuk ezeket alkalmazni. Akár előkezelve, akár általunk lefestve használhatjuk ezeket. 

 

Azonban a szépsége ezeknek a bútorgomboknak mégiscsak a natúr mivoltukban rejlik. Akkor tudnak igazán érvényesülni egy bútoron kellékként, hogyha ezek jól látszanak, hogyha megpróbáljuk megtartani azokat az elemeket (például a fának az erezetét) amitől ezek valóban egyedi és megismételhetetlen darabok. Ezért népszerű ezeket meghagyni eredeti felületekkel, minimálisan világosítani vagy sötétíteni lehet őket különböző felületkezelési módszerekkel, jellemzően pácolással. Ezzel a kezeléssel meg is tudjuk védeni ezeket, szépen kiemelik a természetes eredetüket és segítenek abban is hogy, hosszabb élettartamot biztosítsunk bútor kiegészítőinknek.