E-mail elérhetőségünk: info@kotkodacs.hu

 

Kérdése van? Hívjon minket! +36703987017

Blog

Hogyan válassz fogantyút a konyhába?

Balázs-Héjja Angéla
2023.04.07 09:02
Hogyan válassz fogantyút a konyhába?

A konyhabútorok tervezésekor egy olyan részlet, mint a fogantyúk kiválasztása, sokszor nem kap megfelelő figyelmet. Pedig a megfelelő fogantyúk nem csak esztétikai szempontból fontosak, hanem az egész konyha használhatóságát is befolyásolhatják. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy mik a fontos szempontok a bútor fogantyúk kiválasztásakor, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb darabokat a konyhába.

Funkcionalitás

A legfontosabb szempont a fogantyúk kiválasztásakor azok funkcionalitása. A fogantyúknak könnyen használhatóknak és kényelmesnek kell lenniük, hogy könnyedén és biztonságosan lehessen nyitni és zárni a szekrényeket és fiókokat. Figyeljünk arra, hogy a fogantyú mérete és formája megfelelő legyen a kézhez és a szekrény méretéhez.

Anyagok

A fogantyú anyaga meghatározza a konyhabútor kinézetét és tartósságát is. A fa, a rozsdamentes acél és a krómozott anyagok népszerűek a konyhabútorok fogantyúiként, de akár a bőr és a kerámia is megfelelő választás lehet. Fontos, hogy a fogantyú anyaga strapabíró legyen, és ellenálljon az esetleges karcolásoknak, kopásnak és a nedvességnek.

Kialakítás

A fogantyú kialakítása és formája szintén fontos szempont lehet. Az egyenes vonalak és az egyszerűbb kialakítások modern és minimalisták, míg a díszesebb mintázatok és ívek klasszikusak és elegánsak. A kialakításánál fontos figyelembe venni a konyhabútor stílusát és az egyéb kiegészítőkkel való összhangot.

Szín

A fogantyúk színe és anyaga is nagyban befolyásolja a konyha hangulatát. A fekete, a fehér és a szürke színek általában jól illeszkednek a modern konyhákhoz, míg a fa és a bronz színek a klasszikus konyhákhoz ajánlottak. Fontos figyelembe venni a konyha falának és padlójának színét is, hogy az egész konyha harmonikusan mutasson.

Méret

A fogantyú mérete fontos szempont, mert befolyásolja a szekrények és fiókok összhatását.