E-mail elérhetőségünk: info@kotkodacs.hu

 

Kérdése van? Hívjon minket! +36703987017

Blog

Legyen minden nap a föld napja!

Balázs-Héjja Angéla
2022.04.22 08:30
Legyen minden nap a föld napja!

Amikor megérik bennük a gondolat, hogy egy környezettudatosabb életet szeretnénk folytatni, sokunknak nehézséget okoz kiigazodni a sokféle “zöld” termék és technológia között. Összegyűjtöttünk néhány olyan egyszerű ötletet, amikkel anélkül cselekedhetünk zöld módon, hogy beruháznak egy elektromos autóra vagy kicseréltetnénk a nyílászárókat.

 1. Próbálj meg közösségben együttműködni, megosztani, segíteni egymásnak. Ezzel a módszerrel sok felesleges tárgytól és energiapazarlástól kíméljük meg magunkat, valamint a kapcsolataink is javulnak.
 2. Használjunk biciklit!
 3. Lépjünk ki a komfortzónánkból. Nagyon sok energiát fektettünk abba, hogy bármerre is járunk, ugyanazokat a körülményeket teremtsünk meg magunknak. Hidd el, a tested sokkal jobban alkalmazkodik, mint gondolnád. Legyen akár, hideg, akár meleg.
 4. Öltözködjünk évszaknak megfelelően. Ez akár kézenfekvőnek is tűnhet, mégis sokan figyelmen kívül hagyják ezt a nagyon egyszerű alapelvet. Nyilvánvalóan nem pótolhatod ezzel a fűtési rendszer kialakítását, de néhány plusz réteg ruha olcsóbb, egyszerűbb módja annak, hogy javíts a közérzeteden.
 5. Törekedj a minimalizmusra. Csak olyan dolgokat vásárolj és tarts meg, ami valóban hasznos a számodra. Nem kell lemondanod a szép és értékes dolgokról, de döntsd átgondoltan.
 6. Kapcsold ki a TV-t. Rengeteg időt és energiát vesz el tőled, ehelyett számos hasznos és izgalmas tevékenységet végezhetsz.
 7. Egyél kevesebb vörös húst. Ez azért is fontos, mert továbbra is az állattenyésztés, ebből is különösen a marhatenyésztés az, ami leginkább megterheli a bolygónkat.
 8. Törekedjünk a szezonális és helyi ételek fogyasztására. Hazánkban is egyre népszerűbbek a termelői piacok és a vásárló közösségek, így ma már bárki számára elérhető közelségbe került ez a lehetőség.
 9. Csökkentsd a hulladékmennyiségedet. Egy kis odafigyeléssel igen nagy mértékben csökkentheted a keletkező szemeted mennyiségét. Kerüld a csomagolóanyagokat és reklámanyagokat, a maradékokat pedig használd fel.
 10. Újítsd fel! Sok olyan tárgy vesz körül minket, például a bútoraink, melyeket akár fel is újíthatunk. Néhány bútorgomb vagy fogantyú segítségével újjá varázsolhatod régi, megunt tárgyaidat.
 11. Tedd meg rendszeresen! Amennyiben ezt a néhány alapelvet igyekszel beépíteni a hétköznapjaidba, már sokat tettél saját magad is környezeted egészségéért. Mindössze egy kis kitartás és türelem kell hozzá, hosszútávon pedig meg fogja érni a befektetett energia.

 

+1 Oszd meg másokkal is, változtassunk együtt!