E-mail elérhetőségünk: info@kotkodacs.hu

 

Kérdése van? Hívjon minket! +36703987017

Blog

Konyhafelújítás mestermódra - egy kis DIY projekt inspiráció bátor konyhafelújítóknak

Balázs-Héjja Angéla
2022.02.11 13:37
Konyhafelújítás mestermódra - egy kis DIY projekt inspiráció bátor konyhafelújítóknak

Ebben a blogbejegyzésben Ivanics Anitával készített interjúnkat olvashatjátok. Anita időt és energiát nem kímélve vetette bele magát a bútorfelújításba. Felkutatta az alapbútort, aztán teljesen átvoltoztatta azt. Természetesen a fogantyú csere sem maradt el! És, hogy végül megérte-e? Olvassátok el! :)

FoganTyúk: Honnan jött a konyhafelújítás ötlete?

Anita: A párommal 2 évvel ezelőtt megvettük regóta keresett fészkünket.Úgy döntöttünk, hogy mi ujítunk fel saját kezüleg mindent amit csak megtudunk oldani.

Először a fürdőszoba csempék festésével kezdtem.Nem volt a legegyszerűbb feladat, sok munkát és időt vett igénybe. Zsírtalanítani, alapozni, festeni és végezetül fedőlakkal kellett zárni a folyamatot. Végeredményben nagyon jól sikerült, az ismerősök azt hitték újra csempéztük a fürdőt.

Azt gondolom  innen jött a festés és a felújítás szeretete. A sikerelménynek köszönhetően  következett a konyha.Utólag talán ez volt a legnehezebb része a felújításnak.Mindig is tudtam ha egyszer lesz saját konyhám akkor az biztos,hogy  fehér színű lesz. A vintage és country stílus amit régóta kedvelek így az interneten kezdtem el  motivációk és ötletek után kutatni.Egy nyári délután  a kerti hintában ülve ,mint a rajzfilmekben a kis villanykörte úgy világosodtam meg én is. A Bonanza és Nevada stílusú tálalószekrényekbe régóta szerelmes voltam és  így jött az ötlet,hogy azokból az elemekből csinálom meg a konyhát.

A gyönyörű Country & Vintage hangulatú konyha

FoganTyúk: Miért ezt a típusú bútort választottad?

Anita: Mindig is vágytam egy tálalószekrényre a nappaliba.Sokat nézegettem és keresgéltem a neten, míg nem arra az elhatározásra jutottam, hogy ezekből az elemekből hozom össze a konyhát.Eleinte a családom furcsán és kételkedve nézett rám az ötlet hallatán  de én nem hagytam magam elbizonytalanítani. A  végeredmény engem igazolt, mindenki a csodájára jár miután elkészült.

Zajlik a bútorfestés

FoganTyúk: Mennyiben alakítottad át a bútor eredeti szerkezetét?

Anita: Kb 1 hónapomba került megtalálni a megfelelő bútort.Először 1 db Bonanza bútort sikerült vennem,ezt követően 140 km ert utazva párom nagy örömére megvettem a 3 db 35 éves Nevada tálalószekrényt.Különösebben igyekeztem megtartani eredeti stilusát, hiszen ebbe szerettem bele,de természetesen némi átalakítás szükséges volt, mivel több különböző elemből tevődott össze a teljes konyha. Az alsó elemek aljára lábakat szereltünk,mert  elég alacsony volt,mivel ez tálalószekrény és  nem konyhapultnak lett gyártva. Forró  ecetes vízzel zsírtalanítottam majd az alapozás és  végezetül a festés következett.  Az új fogantyúkat a párom szerelte rá,mert a régiek hiányosak vagy nagyon kopottak voltak.

A bútor eredeti állapotban

FoganTyúk: Mi alapján választottad  ki a felújításhoz használt anyagokat,kiegészítőket?(pl: festék,fogantyú)

Anita: A facebookon találtam rá egy hobbi bútorfestők csoportra, ahol sok tanáccsal láttak el.Ott ajánlotta az egyik kedves tag a Dulux konyhabútorfestéket, amit én is használtam. A fogantyúkat a párom keresztszüleinek a konyhabútorján láttam meg és nem is volt kérdés , hogy én is olyat szeretnék.

FoganTyúk: Mik voltak a legfontosabb szempontok a szín és az anyag választásánál?

Anita: A szín nem volt kérdés csakis kizárólag fehér, mivel imádom a fehér színt. Többi kiegészítőket próbáltam úgy összeválogatni,hogy ízléses,letisztult és használható legyen. A country es vintage stílus megszállotja vagyok így a konyhámat is ebben a stílusban próbáltam összeállítani.Rengeteg kutatás és tervezés van mögötte.

FoganTyúk: Mennyi ideig tartott a felújítás és ki volt a segítségedre ebben?

Anita: Maga a festés kb 3 hetet vett igénybe. Abban az időben sokat voltam itthon így egyedül csináltam.Nem volt egyszerű feledat már azért sem mert minden egyes elemet 2x kellett alapozni és 2 réteg festékkel lefesteni.Száradás tekintetében szerencsém volt ,mert az időjárás kegyes volt hozzám júliusban. Hihetetlenül örültem mikor elkészült. A párom mindenben a segítségemre volt ő volt az aki mindvégig támogatott  és mindenben mellettem állt. Miután a helyére kerültek az elemek  egy általam megálmodott és csodálatos konyhában készíthettem el a családom számára a vasárnapi ebédet.

FoganTyúk: Szerinted összességében megérte felújítani a bútort?

Anita: Úgy gondolom életem egyik legjobb döntése volt több okból kifolyólag is. Nagyon sok tapasztalatot ,türelmet és kitartást igényelt de egyben mindezekre meg is tanított. Arról nem is beszélve, hogy egy nem mindennapi, egyedi és különleges konyhám lett aminek lelke van.