E-mail elérhetőségünk: info@kotkodacs.hu

 

Kérdése van? Hívjon minket! +36703987017

Blog

Hogyan válasszuk ki a megfelelő fogantyúkat otthonunkhoz?

Balázs-Héjja Angéla
2022.03.19 09:53
Hogyan válasszuk ki a megfelelő fogantyúkat otthonunkhoz?

Gyakran figyelmen kívül hagyják, de ne becsüljük alá egy jó bútorgomb erejét – akár egy szobát is meghatározhat vagy épp teljesen elronthat. Éppen ezért át kell gondolni, hogy milyen kiegészítővel fogunk befejezni egy szekrényt vagy az ajtókat. Íme néhány hasznos tipp, hogyan győződhetsz meg arról, hogy a megfelelő kampót, fogantyút és bútorgombot választod otthonodhoz.

Tippek a megfelelő kiegészítők kiválasztásához

Gondold át, milyen stílusban újítasz fel

 

Ez alapvetőnek tűnhet, de felújításkor fontos, hogy a fogantyúk és a bútorgombok kiválasztásakor az előlapot és a középpontot tartsuk szem előtt. Például az örökségnek számító megjelenés nem lesz a helyén egy modern otthonban. Hasonlóképpen, a vintage-stílusú fogantyú egyszerűen furcsán néz ki a polgári stílusú otthonokban. Keress inspirációkat, az internet ma már számos lehetőséget tartogat.

Utoljára válassza ki a bútorgombot

 

Az otthoni szekrények tervezésekor a legjobb, ha utolsóként választunk fogantyút, vagy bútorgombot. Előfordult már olyan a világtörténelemben, hogy valaki egy bútorgomb köré tervezte konyháját, de alapvetően nem a gombhoz varrjuk a kabátot. Így a kiegészítőket a szekrény stílusához igazíthatja. 

 

Ismerd meg a bútorajtókat, bútorlapokat

 

Győződj meg arról, hogy passzol az ajtókkal és fiókokkal a kiválasztott bútoralkatrész, lehetőleg még MIELŐTT elérkezik a vásárlás ideje. Mérd meg az ajtó vastagságát, figyeld meg hogyan nyílik, milyen széles és milyen furatok vannak rajta. Ugyanez a helyzet a fiókokkal. 

 

Bútorgombokra vagy fogantyúkra van szükséged?

 

Ez egy fontos dolog. Világos különbség van a gomb és a fogantyú között – különösen a konyhában. Ha fiókokhoz választunk, a gombok praktikusak lehetnek,, de ha kamra ajtóról vagy nagyobb szekrényajtókról van szó, válasszunk fogantyút – ez sokkal kényelmesebb. Ez különösen fontos az edények és serpenyők tárolására alkalmas fiókok esetében – ezek elég nehezek lehetnek, és nem szeretnénk, hogy az ujjainkat túlságosan megerőltessük minden alkalommal, amikor kinyitjuk őket.

Íves vagy szögletes kialakítás?

 

Ehhez fiogyelembe kell vennünk az otthon stílusát – a szekrény alakja határozza meg, hogy milyen típusú fogantyút válasszunk. Például, ha egy modern otthont tervezünk, sok éles, ferde éllel, akkor szögletesebb kiegészítőket érdemes választani a bútorokhoz. Ha a felújítás vagy új építés lekerekített sarkokkal vagy régimódibb stílussal rendelkezik, akkor folytassuk ezt a témát lekerekített gombokkal és fogantyúkkal.

 

Gondolj a befejezésekre

 

Ez fontos – különösen, ha a fürdőszobája felújítását tervezzük. Noha a többség a jelenleg divatos „eklektikus” megjelenést szereti, szerény véleményünk szerint ez nem fordítható jól a fürdőszobákra. Ezeken a helyeken mindig az a legjobb, ha megpróbáljuk a csaptelepeket és a törülközőtartókat a bútorgombokhoz és fogantyúkhoz igazítani – a matt fekete szerelvények és a sárgaréz gombok egyszerűen rosszul fognak kinézni egymás mellett.

 

Válaszd a kényelmet

 

Nem tudjuk ezt elégszer hangsúlyozni – kényelem, kényelem, kényelem! Különösen nagy igénybevételt jelentő helyeken, például konyhákban ez az egyik legfontosabb szempont. Milyen érzés lesz megfogni? És mennyire fogsz örülni annak, hogy minden alkalommal derékba bököd magad, amikor főzés közben elsuhansz mellettük? Igen – a horgok, fogantyúk és gombok kiválasztásakor MINDIG gondolj a funkcióra. A forma és a funkcionalitás kéz a kézben kell, hogy járjon..

Rendelj néhány extrát

 

Bármit is választasz, mindig rendelj néhány plusz darabot – mert: ez az életszerű. Néha eltörhet egy csavar, vagy a felület megkopik, ezért mindig jó, ha van tartalék. Biztosan te is jártál már úgy, hogy szükséged lett volna valamiből pár darabra utólag, de már nem volt raktáron és nem is lehetett rendelni belőle többet. Légy előrelátó!