E-mail elérhetőségünk: info@kotkodacs.hu

 

Kérdése van? Hívjon minket! +36703987017

Blog

Tiszta Provance! Rendezd be stílusosan a lakásodat és már nyaralni sem kell elmenned!

Balázs-Héjja Angéla
2022.06.10 09:05
Tiszta Provance! Rendezd be stílusosan a lakásodat és már nyaralni sem kell elmenned!

Provence-ról már mindenki hallott... Franciaország délkeleti részén található régió és nincs olyan ember a Földön, aki ne töltene ott szívesen, legalább egy mini vakációt. Idilli a hangulat, gyönyörűek a tájak és békés életmódja is méltán híres. Aki ellátogat ide, a levendulás vidék varázslatos stílusát biztosan szeretné becsempészni otthonába. Ez a provence-i szépség titka: az egyszerűség, az idill és nyugodt szépség. Ha olyan otthont szeretnénk teremteni, ahol fellélegezhetünk, a provence-i stílusú otthon épp ilyen.

A provence-i stílus általános jellemzői

A provence-i stílus meleg és hangulatos, egyszerű színekkel és kiegészítőkkel. A provence-i stílusban berendezett belső terek a helyi falvak egyszerű hangulatát és az otthoni melegséget idézik. A dél-franciaországi konyhák hangulatosak, tele természetes anyagokkal és hagyományos, egyszerű bútorokkal. 

A belsőépítészetben használt színeket közvetlenül a francia vidékről és az ott található színekből merítették. Innen a levendula, a fehér, a krém és a bézs árnyalataira való utalás. A lágy színeket természetes fával kombinálják. A hagyományos provence-i házakban minden bútor fából készült. Az öregedés látható jelei, a kopások és a karcolások csak fokozzák bájukat és pompájukat. 

Ezért ott senki sem dobja ki a régi bútorokat, sőt, a hagyomány szerint nemzedékről nemzedékre továbbadják. És lássuk be: ez a környezet szempontjából is nagyon bölcs! 

Provence-i stílusú konyha

A provence-i stílus tökéletesen illik a konyhába. Semmi sem hasonlítható az idilli, rusztikus dekorációhoz, a fából készült bútorokhoz és az ehhez a belső térhez kapcsolódó szekrényekhez. Milyen bútorok illenek egy provence-i enteriőrbe? A provence-i konyha - főként szekrények és komódok kombinációját jelenti. Fából készült szekrények, fehérre vagy ekrüre festett frontokkal, mind kissé kopott vagy finoman öregedett. A szekrényeknek nyitottnak kell lenniük, ritkán kihúzható fiókokkal. Ezenkívül stilizált csempe és konyhai csaptelepek, valamint fa vagy kerámia munkalapok. 

Ezt a belsőépítészeti kialakítást tökéletesen kiegészítik a cserépben lévő friss virágok és fűszernövények. A díszítéshez választhatsz - bazsalikomot, kakukkfűvet, oregánót - minden provence-i fűszernövényt. A fonott, fehérített kenyérkosarak szintén jó kiegészítői és stílusos díszei lehetnek a provence-i konyháknak. 

A provence-i stílusú konyha biztosan tetszeni fog mindenkinek, aki szereti a hagyományos és természetes elemeket a belsőépítészetben. Egy provence-i konyha berendezésénél érdemes a bútorgombokat és a fogantyúkat is úgy megválasztani, hogy azok szintén illeszkedjenek a stílushoz. 

A provence-i konyha könnyű, finom és tágas. Nincs helye az élénk, intenzív színeknek, geometrikus mintáknak és élénk kontrasztoknak. A színek tekintetében a hangsúly az ekrü és a fehér árnyalatain van, utalva a köves partvidékre. Jöhetnek még  a lágy szürkék és bézsszínek, amelyek csak pasztell színekben jelennek meg. Ezenkívül a konyhát élő vagy szárított levendulával is díszítheted. 

Provence-i stílusú konyhabútor

A provence-i konyhabútor könnyű és világos, lyukakkal vagy faragott elemekkel, finoman faragott. A felső konyhaszekrények és az alsó konyhaszekrények fából készülnek, és pasztell színekkel vannak festve, melyek a levendulamezők, a tenger vagy a szőlő színeit idézik. 

A konyhaszekrények előlapjai lehetnek: furnérozottak, mázasak, csiszoltak, hogy antik hatást érjünk el. A modern provence-i stílusú konyhai dekoráció ötvözheti a hangulatos, egyszerű és funkcionális dekorációs ötleteket, a kézzel készített és természetes anyagokat, az antik bútorokat és a dekorációs kiegészítőket. 

A provence-i stílusú konyha praktikus megközelítésével és eleganciájával időtálló, lehetővé teszi, hogy egy nyugodt, örömteli, stresszmentes életmódot folytass és az otthon kényelmében pihenj.