E-mail elérhetőségünk: info@kotkodacs.hu

 

Kérdése van? Hívjon minket! +36703987017

Blog

Bútorgomb vagy fogantyú? Kombináld!

Balázs-Héjja Angéla
2021.08.24 14:18
Bútorgomb vagy fogantyú? Kombináld!

Amenniyben meg szeretnéd őrizni a helység tradicionális jellegét, akkor kövesd az alapszabályt: ajtóra bútorgombot, fiókra fogantyút.  Néha azonban ezt érdemes felülbírálni és bútorgombot használni a kis fiókokon vagy szűkösebb helyeken, mint például a fürdőszoba.

Modernebb tereknél a bútorgombok és a fogantyúk felcserélhetők egymással, sőt az is elég, ha csak az egyik kerül felhelyezésre. Arra azért vigyázzunk ilyenkor, hogy a funkcionalitás ne sérüljön.

A fiókok

A fiókokon célszerű megduplázni a bútorgombok számát, ha az 60 cm vagy még szélesebb, így kényelmesen tudjuk használni azt. A megfelelő elhelyezéshez ilyenkor osszuk fel a fiók hosszát harmadokra és helyezzük a bútorgombot a jobb és bal harmadába. 60 cm-nél kisebb fiókok esetén pozícionáljuk a fiók hosszának közepére a bútorgombot.

A fiók hosszúságától függetlenül, rakjuk pont a középre a bútorgombot, ha tradicionális hatást szeretnénk. Stílusosabb és modernebb megjelenés érdekében pedig a fiók felső részéhez közelebb szereljük fel.

Ajtók

A tradicionális felhelyezés trükkje az, hogy a bútorgombot teljesen függőlegesen és vízszintesen a keret középére kell helyezni. Amikor keskeny keretes vagy keret nélküli a szekrény, akkor körülbelül 2,5 cm-re a szélétől és ugyanilyen távolságra lefelé helyezzük el.

A modern érzet érdekében javasolt, hogy a felső szekrénynél gomb alja, míg alsó szekrénynél és a gomb felső része egybeessen a kerettel. Fontos, hogy a pontos elhelyezést a bútorgomb átmérője határozza meg.

A keret nélküli ajtókon általában 2,5 -5 cm-re a szélétől és 3-6 cm-re az ajtó felső részétől szokás felhelyezni a bútorgombot.  A pontos távolság ebben az esetben is az átmérőtől függ.  

Általában segít, ha oda próbáljuk a bútorgombot, mielőtt kifúrnánk a helyét és döntünk a stílusról. Könnyen lehet, hogy bár tradicionális a szekrényünk, de tudatosan, egy modern stílusú bútorgombot vagy fogantyút használva az összhatás újszerű lesz és ez jobban passzol otthonunkhoz.