E-mail elérhetőségünk: info@kotkodacs.hu

 

Kérdése van? Hívjon minket! +36703987017

Blog

Úristen, szerelek!

Balázs-Héjja Angéla
2021.10.19 09:08
Úristen, szerelek!

A bútorfogantyúk piacán megannyi fogantyú típus áll rendelkezésünkre, az hogy melyiket választjuk függ attól hogy milyen helyiségbe, milyen bútorra és milyen szerelési móddal tudjuk ezeket felrögzíteni.

Többféle típust különböztethetünk meg ilyenek például: 

  • a furattal rendelkező fogantyúk, ezek lehetnek több furattal rendelkezők vagy akár szimpla egy furatos fogantyúk is 
  • Illetve a bútorgombok a másik kategória, méretéből adódóan ezeken csak egy furat áll rendelkezésre
  • vannak olyan típusú bútorfogantyúk melyeket a bútorajtó élére tudunk felültetni illetve az ajtónak a felületébe lehet be süllyeszteni vagy bele marni ezeket.

 

Ezekhez mindenképpen szakember segítségére van szükségünk illetve vannak egyedi méretekhez igazítható bútorkiegészítők. 

 

Hogyan is kell a bútorfogantyúkat felszerelni?

A hagyományos furattal rendelkező fogantyúkat akkor tudjuk jól megválasztani, hogy ha ismerjük a furattáv fogalmát. A furattáv az a két pont közötti távolság, amivel rögzíteni fogjuk ezt az eszközt a bútorunkhoz. Ez függ a fogantyú méretétől, hogy milyen messze helyezkedik el egymástól, hány ponton tudjuk rögzíteni a bútorhoz. Fontos, hogy stabil legyen és illeszkedjen ahhoz a felülethez ahova fel szeretnénk szerelni. Ki kell mérnünk a bútorlapon azt a távolságot ami megfelel az adott fogantyúnak. Előre meghatározzuk azokat az illesztési pontokat ahol rögzíteni fogjuk a fogantyúkat, általában ezek a furattávolságok szabványos méretűek a legelterjedtebbek illetve a legkedveltebbek ezek közül a 96mm, 128mm, 160mm, 192mm illetve a 320mm széles furattávval rendelkező bútorfogantyúk. Vannak olyan darabok amik ettől eltérőek, de ezek aránylag ritkán fordulnak elő. Jellemzően M4-es metrikus csavarral szereljük a fogantyúkat. Az “M” a metrikusságot azaz a fém csavar menetemelkedésének a típusát fogja jelölni, a 4 pedig a menetes csavarszár átmérőjét jelenti milliméterben. Ami még fontos információ a bútorfogantyúk felszerelésénél, hogy milyen vastag bútorlapból vagy faanyagból készült a bútorlap amire szeretnénk felszerelni. Általában ezek 16 és 25 mm közötti vastagsággal rendelkeznek. 

Élfogantyúk szerelése két változatot különböztethetünk meg. Ennek a típusú fogantyúnak vannak bemarható illetve csavarozható variációi. A könnyű telepítéshez a csavarozható fogantyúkat ajánljuk, hiszen ehhez nincs szükségünk szakember segítségére. Bemarható fogantyúnál más a helyzet, ilyenkor mindenképpen ajánlatos igénybe venni egy szakember segítségét és vele együtt felszerelni a bútorfogantyúkat. A csavarozható verziók felszerelése kevésbé problémás, ezt egyszerűen egy csavarhúzó segítségével mi is meg tudjuk tenni. Üvegajtóval ellátott bútorok és üvegezett ajtók esetében nem tudunk bármilyen bútorfogantyúk felszerelni. Általában ehhez is szükség van szakember igénybevételére, kivéve abban az esetben hogyha már a furatok ki vannak alakítva gyárilag az ajtón. Ezesetben a megfelelő típusú furattal ellátott fogantyút vagy a megfelelő bútor gombot egyszerűen fel tudjuk csavarozni. Amennyiben szükséges a megfelelő furatok kialakítása, akkor mindenképpen ajánlott szakember segítségét igénybe venni, hiszen az üveggel való munka kifejezetten balesetveszélyes.