E-mail elérhetőségünk: info@kotkodacs.hu

 

Kérdése van? Hívjon minket! +36703987017

Blog

Hogyan döntsek: érvek és ellenérvek a bútorfogantyú választásnál III.

Balázs-Héjja Angéla
2021.11.16 09:03
Hogyan döntsek: érvek és ellenérvek a bútorfogantyú választásnál III.

Figyelembe kell vennünk a fogantyú választásnál azt, hogy milyen típusú bútorra szeretnénk ezeket szerelni. Fiókos, nyílóajtós vagy esetleg más megoldással ellátott bútorról van szó. Merre nyílnak az ajtók, hogyan tudjuk kihúzni a legpraktikusabban a fiókokat, tehát figyelembe kell vennünk azokat a funkcionális szempontokat, ami a mindennapi használat során nem megnehezíti, hanem megkönnyíti ezeknek a bútoroknak a használatát.

Nehéz lenne meghatározni azt, hogy bizonyos bútor típusokra melyik fogantyú és bútorgomb típusok a megfelelőek, ezt mindig egyedileg érdemes értékelnünk vagy kikérni szakember segítségét. Lényeg, hogy harmonizáljon a stílussal. Számít a méret is, hiszen a jó arány megválasztása egészen különleges hatást tudunk elérni és szükséges ezeket a kiegészítőket a bútor méretéhez igazítani. Nincs kőbe vésett szabály, hogy melyik típust hol használhatjuk, de mindig vegyük figyelembe azt, hogy milyen hatást érhetünk el ezekkel a kiegészítőkkel. Vannak olyan típusú kiegészítők, mint például az élre ültethető vagy süllyesztett fogantyúk, amikhez érdemes szakember segítségét igénybe vennünk.

Vegyük figyelembe a rendelkezésünkre álló teret

Megfelelő bútorfogantyú kiválasztásánál mindenképpen érdemes figyelembe vennünk azt, hogy mekkora tér áll a rendelkezésünkre. Milyen helyiségbe választunk, hiszen a rosszul megválasztott bútorfogantyú, akár a mozgásukban is akadályozhat, illetve balesetveszélyt és sérüléseket is okozhat számunkra. Elakadhatunk benne, megsérülhetünk, valamint kisgyerekes háztartásokban ennek különösen nagy jelentősége lehet. Ha kis helyről van szó, akkor érdemes lehet szakember segítségét igénybe venni és süllyesztett fogantyúkkal ellátni a bútorainkat. Amit mi is meg tudunk tenni, az élre ültetett fogantyúk használatát is választhatjuk, ezeknek sokkal kisebb a helyigénye, kevésbé állnak ki a bútor síkjából, ezáltal csökkentik azokat a kockázatokat amik a balesetveszély felmerülését okozhatják. Amennyiben kicsi az a bútordarab (például egy éjjeli szekrény) amire fogantyút választunk, akkor érdemes lehet olyan típus közül választani, mint például a kagyló jellegű fogantyúk, ami kis markolattal rendelkeznek, illetve a különböző bútorgombok hiszen ezeknek a helyigénye jóval kisebb, mint egy klasszikus furattávval rendelkező fogantyúé.

Stílus választás

Végül, de nem utolsósorban az is nagyon fontos szempont, hogy a lakásunkban milyen hangulat uralkodik, milyen hangulatot szeretnénk megteremteni. Hiszen ehhez sokban hozzájárulhatnak ezek a kis bútorkiegészítők, nem is gondolnánk mennyire meg tudják változtatni egy egy bútordarab kinézetét és hangulatát. amennyiben például antik hatást vagy vintidzs hangulatot szeretnénk kelteni, választhatunk a különböző antikolt vagy vintage felületű bútorgombok és fogantyúk közül. Ezek patinás hatást keltenek és a régi kor szellemét idézik. Jellemzően fémből készült kiegészítőkről van szó, színben nagyon sok variációt tudunk felmutatni, illetve mintázatban is többféle darab közül választhatunk. Ha modern hangulatot szeretnénk elérni a lakásban, akkor mindenképpen egy letisztult, elegáns megjelenésre kell törekednünk. Itt is változatos szín és formavilág áll a rendelkezésünkre, rengeteg olyan termék van a piacon amiből választhatunk. Jellemzően az ezüstös, krómos színárnyalatok, illetve az utóbbi időben a fekete, egyszerű, letisztult vonalvezetésű fogantyúk és bútorgombok azok, amikkel megteremthetjük ezt a hangulatot.

Kapcsolódó blogbejegyzéseink:

https://www.kotkodacs.hu/butorgomb_fogantyu_helyiseg