E-mail elérhetőségünk: info@kotkodacs.hu

 

Kérdése van? Hívjon minket! +36703987017

Blog

Vintage vagy vintidzs, hogyan is nevezzelek?

Balázs-Héjja Angéla
2021.10.26 09:03
Vintage vagy vintidzs, hogyan is nevezzelek?

Kifejezés a lakberendezésben is használatos, de eredetileg a borászatban fordult elő először. Az angol szó szüretet jelent, mára azonban stílusirányzatként jelenik meg az öltözködésben, de használatos volt a kifejezés a fotográfia területén is. Eredeti jelentése szerint a régebbi évjáratú borokat illeték ezzel a megnevezéssel.

Enteriőr kialakítása: milyen a vintage stílus?

Ez a stílusirányzat mára egy életstílussá alakult át, éppen ezért életterünk kialakítására is vonatkoztatható. A stílusnak egy fontos jellemzője, hogy a régi, mára funkciójukat veszített bútorainkat és használati tárgyainkat használjuk fel újra, nem feltétlenül rendeltetésszerűen. Sőt kifejezetten elvárás, hogy kreatív megoldásokat találjunk az újrahasznosításra, anyaghasználat szempontjából változatosnak mondhatjuk, a romantikus irányzat a természetes anyagokat részesíti előnyben. Míg hogyha a modernebb változatát vizsgáljuk meg, kombinálja a kortárs elemeket a régi korok bútoraival, stíluselemeivel. A lakberendezés egyik vintidzs tevékenysége, hogy újonnan készült berendezési tárgyainkat próbáljuk meg régiesen antikolni, ennek a folyamatnak a során megváltoztathatjuk textúrájukat, általában valamilyen mechanikus úton történik mindez például a festékrétegek koptatásával vagy csiszolással.

Mi tartozik a vintage stílusú otthon elemek közé?

Sokan úgy gondolják hogy könnyen felismerhető a vintage stílus, de érdemes meghatároznunk ennek a stílusnak a lényegét, hiszen nagyon sok alkalommal keverik össze a retroval. Azt mindenki tudja, hogy a vintage régi bútorokat, illetve dekorációkat is jelenthet de, hogy pontosan melyik korszakot kössük ehhez az már nehézkes.

 

Amikor a vintageről beszélünk, át kell gondolnunk hol is válik el ez a retrótól, hiszen időben nem tudjuk ezeket élesen elkülöníteni. Jellemzően a ‘70-es évektől a ‘90-es évekig tartó időszakot szoktuk a retro korszakába sorolni. A vintidzs (vintage) vagy vintázsa  ‘70-es évek előtti időszakra vonatkozik, egészen az 1920-as évekig visszamenőleg. A legfontosabb ismertető jegyei a megjelenésükben rejlenek. A retro kevésbé igényes, még a vintidzs egy kifinomult, prémium minőségű bútorzatot jelent, illetve kiegészítőket takar. Mindegyik irányzatnak megvan a maga sajátossága, ugyanakkor előfordulhatnak olyan enteriőr megoldások, ahol ezek jól megférnek egymással.

Fontos különbség a két irányzat között a minőségbeli különbség, hiszen a retró ebből a szempontból össze sem hasonlítható a vintázzsal. A retro sok esetben inkább harsánynak mondható, esetleg még az igénytelenség benyomását is keltheti. Még a vintidzsre a kifinomultság, a visszafogottság, illetve a minőségi, részletgazdag kivitelezés és a nosztalgia jellemző inkább.

 

Jellemzők a stílusirányzatra

Általában semleges bézs, homok vagy szürke, illetve pasztell színeket használnak ebben a stílusban. Többnyire a természetes anyagokat részesítik előnyben, ami például a fa lehet, de előfordul a kő vagy a kovácsoltvas is. A szövetek közül is a gyapjú és a pamut anyagok azok, amik jellemzőek. Ívelt bútorlábak, kényelmes, süppedős fotelek jellemzik ezt a stílust. A padlót általában szőnyeggel vagy parkettával borítják és egy nagyon fontos stíluselem, hogy a fiókos, illetve ajtós szekrényeket különböző dekoratív bútorgombokkal és fogantyúkkal díszíthetjük. Ki ne emlékezne a sok virágos kiegészítőre vagy a függönyökre. A virágmotívum egyébként is sokszor megjelenik ebben a stílusban, a falon, a tapétákon keresztül, illetve falfestéseken is találkozhatunk ezekkel a mintákkal egy vintage stílusú lakásban. A lakberendezők szeretettel használnak, csipke, valamint horgolt anyagból készült tárgyakat, illetve különféle kiegészítő, díszítő tárgyakat.

 

Elmondható, hogy jellemzően egy klasszikus, nosztalgikus, békebeli hangulatot idéz amit a patinás tárgyak még inkább megerősítenek. Kifejezetten részletgazdag és finom megmunkálású tárgyak jellemzik. Amennyiben szeretnénk lakásunkba becsempészni ezt a stílust, különböző kreatív technikák alkalmazásával könnyen megtehetjük, akár bútorgombjainkat is könnyen vintage stílusúvá alakíthatjuk, ha azok fa alapanyagokból készültek, egyedi és utánozhatatlan vintidzs kiegészítőkkel díszíthetjük fel az otthonunkat.

A vintidzs mindenkinek egy kicsit mást jelent. Ezért folyamatosan változik, formálódik, ugyanakkor tiszteli a régit és új értelmet ad azoknak a tárgyaknak. Van benne valami elragadó és nosztalgikus, megőrzi a kopott emlékeinket, ugyanakkor modern stílusjegyekkel ruházza fel azokat. Jelen van az életünk számos területén, a lakberendezésben, de akár az esküvőnkön is és a divatban is találkozhatunk különböző elemeivel.

 

Ez egy életérzés

Te is érezted már, hogy valami régiből jó lenne létrehozni valami egészen újat, de úgy tenni mindezt hogy megőrizzük annak az értékeit és plusz értéket adjunk hozzá? Ennek a stílusnak a különlegessége, hogy tükröt mutat a ma emberének tárgyaink felhasználásáról, a látásmódunkról, a világról és arról is, hogy milyen ízlés szerint szeretnénk berendezni az otthonainkat.

 

Ebben a stílusban lehetünk merészek, keverhetjük a régi, ritka tárgyainkat a modernekkel. Mindezt úgy, hogy mégis harmóniát alkotnak. Mindenképpen egy egyedi teret fogunk megteremteni, így lehet például egy székből éjjeliszekrény vagy akár kaspó egy fém dobozból. Teljesen mindegy milyen tárgyhoz nyúlsz hozzá, eredeti funkciója helyett valami más jelentést is adhatsz a számára.

 

A vintage stílusú lakás berendezése

Te is szeretnéd úgy bebútorozni az otthonodat, hogy ez a vintage stílus jegyeinek megfeleljen? Mindenképp szem előtt kell tartanod néhány dolgot. Egyrészt nem zárja ki a modern lakberendezési elemek használatát, hanem ennek ötvözését jelenti a régivel. Újra kell alkotnod néhány régi tárgyat, illetve más módon kell felhasználnod, mint ahogy az rendeltetése szerint készült. Például akár előszobafalat is készíthetsz egy régi ajtóból vagy képkeretként is használhatod. Fontos szempont a természetesség, ez vonatkozik az anyag használatra és a minőségre is egyaránt. A kellemes, békebeli hangulatnak a megteremtése a cél. Ilyenkor részletgazdag, igényes kidolgozású tárgyakat válassz, de nem az az elsődleges szempont, hogy a tökéletességre törekedj.

A stílusra jellemzőek a fából készült hatalmas nyílászárók, ezáltal fényben úszó tereket kapunk. Ezek is jó kiegészítők lehetnek, hiszen egy felújított zsalugáter vagy egy spaletta szép elem lehet, de egy régi bejárati ajtót is újjá varázsolhatunk a stílus szempontjainak megfelelően.

 

Vintage bútorok

 

Jellegzetessége ezeknek a bútoroknak, hogy meglátszik rajtuk az idő múlása. A különböző daraboknak már története van. Nagyon fontos, hogy ettől függetlenül ezek a bútorok jól funkcionálnak, mindössze hangulatuk nosztalgikus és ezzel egy kis melegséget tudsz csempészni a mindennapok forgatagába. Egy jól megválasztott komód vagy tálalószekrény, egy kényelmes fotel, egy szép kárpitozású kanapé ezt segíti elő. Kifejezetten beleillik a stílus hangulatába, hogyha a fából készült bútorok nincsenek simára csiszolva, hanem látszik a fa természetes textúrája. Esetleg a kisebb hibák is megfigyelhetőek rajta.

 

A vintage stílusú konyha élménye

A konyha az egyik olyan helyiség, ahol leginkább ki tud teljesedni ez a stílus. Itt elférnek akár az örökségből megmaradt konyhaszekrények, tálalószekrények, sok olyan használati eszközünk van a konyhában, amit akár évtizedeken át is használunk. A bútorok polcain helyet kaphatnak azok a kis kiegészítők, például régi teáskannák, porcelánok amikkel ezt a hangulatot tudjuk erősíteni, de a különböző konyhában használt textíliákkal is dobhatunk a hangulaton.

 

Milyen anyagokat válasszunk?

Mindenképp a természetes hatású, főként fából készült bútorokat, illetve kiegészítőket válasszuk. Jól illeszkedik még ehhez a stílushoz a tégla, a kő, illetve a különböző vásznak és virágmintás tapéták is. Jellegzetes anyag ezekben az otthonokban a csipke, ez egy elegáns kiegészítője lehet akár a kopott bútoroknak is, illetve különböző textíliákkal sokat tudunk finomítani a képen.

 

A vintage stílus nagy divat lett az utóbbi időszakban, de ahhoz hogy valóban ezt a hatást érd el érdemes a stílusjegyeket szem előtt tartani. Különben a végeredmény inkább egy vásári kinézetű bolha piacra fog hasonlítani, mintsem egy kifinomult vintidzs lakásra.

Aki a tökéletes vintázs hangulatra törekszik, az egyaránt kell, hogy figyeljen a színekre és a felhasznált anyagokra. Dominálnak a természetes anyagok, ugyanakkor a modernitásnak is meg kell jelennie. Pasztell színeket használjunk főként, illetve a fehéret, a különböző bézs árnyalatokat, illetve a halvány kék, zöld, lila színeket is bátran használhatjuk.

 

Hol vásároljak a tökéletes vintage hangulatért?

Nem a bolhapiacon beszerzett trófeákkal kell tele zsúfolnod a lakást de, kincsekre vadászni természetesen kötelező. Főként a bútorokra, ugyanis lakberendezési üzletekben ezeket már nem igazán érjük el, ellenben a kiegészítőkkel, amik közül sokféléből válogathatunk. Ezért fontos, hogy meghatározzuk saját magunk számára, hogy mi lesz az a koncepció, ami mentén kialakítjuk a vintage hangulatot.

Sok apró kiegészítőt elérünk webáruházakban is, például ha a nagymama szekrényét újra használatba helyeznéd, de egy kisebb felújításba mégiscsak bele fognál, a fogantyúk lecserélésével ezt pillanatok alatt megteheted. Nézz körül webshopunkban és vadászd le a legapróbb kincseket.